Åpenhetsloven 2022
Frydenbygg AS
Innholdsfortegnelse
1. Hva er åpenhetsloven
2. Metodikken
3. Beskrivelse av konsernet og leverandører/verdikjeder
4. Aktsomhetsvurdering og konklusjon
1. Hva er Åpenhetsloven
Dette er en ny lov som ble vedtatt av Stortinget og som hadde ikrafttredelse 1. juli 2022.
Loven skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Videre skal allmenheten sikres tilgang til informasjon om dette.
Loven pålegger virksomhetene følgende:
Redegjør for hvordan virksomheten jobber med å håndtere forhold knyttet til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold
Det skal gjøres en aktsomhetsvurdering i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper
Legge til rette for at offentligheten kan be om informasjon knyttet til virksomhetens negative konsekvenser på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold
Grunnleggende menneskerettigheter
Med grunnleggende menneskerettigheter menes de internasjonalt anerkjente menneskerettighetene som følger av blant annet FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter fra 1966, FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter fra 1966 og ILOs kjernekonvensjoner om grunnleggende rettigheter og prinsipper i arbeidslivet.
Anstendige arbeidsforhold
Med anstendige arbeidsforhold menes arbeid som ivaretar grunnleggende menneskerettigheter og helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen, og som gir en lønn å leve av.
2. Metodikken
Virksomheter skal gjøre en aktsomhetsvurdering i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper, dette følger av Åpenhetslovens §4. Rent praktisk er metodikken vi har lagt til grunn som følger:
Forankre ansvar i styret og ledergruppen: Virksomheten/konsernet må binde seg til å følge kravene i Åpenhetsloven. Interne rutiner og retningslinjer bør gjennomgås og tilpasses ved behov.
Gjennomføre aktsomhetsvurderingen: Virksomheten/konsernet må kartlegge alle vesentlige leverandører som det gjøres innkjøp fra;
a. Kartlegge leverandørkjeder
b. Innhente informasjon fra leverandører
c. Gjøre risikovurderingPrioritere og forebygge: Basert på risikovurderingen kan det være forhold hos leverandør(er) som krever oppfølging; a. Der vi finner negative konsekvenser skal disse spesifiseres, tiltak skal iverksettes og tiltakene må følges opp – slik at negative konsekvenser blir tilbakeført.
Utarbeide rapport om åpenhetsloven og besvare henvendelser om åpenhetsloven: Dette er en rapport som første gang skal publiseres 30. juni 2023, deretter skal den minimum oppdateres årlig. Videre skal det etableres et system for å besvare henvendelser knyttet til åpenhetsloven.
Åpenhetsloven er ny og følgelelig er metodikken for oppfølging også ny. Det vil derfor komme justeringer på metodikken i årene som kommer.
3. Beskrivelse av konsernet og leverandører/verdikjeder
Frydenbygg AS eier via datterselskaper Harahorn AS, Kleivstua AS, Grefsenkollen Drift AS, Grøndalen Utvikling AS, Solheisen AS og Grøndalen Utvikling AS. Dette er selskaper som driver innen hotell og eiendoms utvikling.
Konsern
Konsernet er strukturert i eiendomsselskaper og driftsselskaper.
Driftsselskapene
Leverandører
Driftsselskapene i konsernet er medlem av innkjøpsorganisasjonen Nores SA. Dette er et en medlemseiet innkjøpsorganisasjon for hoteller og restauranter i Norge. Samarbeidet gir betydelige økonomiske besparelser, men like viktig er de krav Nores stiller til sine leverandører og eventuelle underleverandører.
Nores skriver følgende på sine hjemmesider:
«Leverandøren skal organisere og drive sin virksomhet slik at eksisterende og fremtidige nasjonale og/eller internasjonale miljøkrav tilfredsstilles. Leverandøren må på oppfordring fremvise dokumentasjon på virksomhetens miljøarbeid. Alle varer skal være merket i henhold til norske og internasjonale miljøbestemmelser.»
Videre har Nores en avtale med Factlines. Årlig gjør de en undersøkelse av Nores sine leverandører og rapporterer på følgende:
Etterlevelse av prinsippene i FNs Global Compact:
Menneskerettigheter
Arbeidsforhold - Miljø
Antikorrupsjon
Oversikt over sertifiseringer: Miljø, Matsikkerhet, Kvalitet
Ca 90 % av vårt innkjøp av varer går gjennom dette samarbeidet. Utenom Nores handler vi følgende konsulenttjenester som: regnskapstjenester og IT-tjenester.
Rutiner
Driftsselskapene i konsernet er Miljøfyrtårn og har en innkjøpspolicy som skal følges ved alle innkjøp. Hovedtrekkene i den er:
Det gjøres en behovsvurdering
Leverandørens miljøprofil vurderes
Produktene kontrolleres
I tillegg har vi følgende retningslinjer:
I henhold til vår miljøprofil ønsker vi å handle kortreist mat der vi har slike ressurser tilgjengelig. Med kortreist mat menes kjøp fra lokale bønder som tilbyr frukt/grønnsaker/cider/bær og ost.
Frydenbygg Eiendom AS
Kostnadene til eiendomsselskapene knytter seg stort sett til større/mindre byggeprosjekter, hvor det i stor grad brukes lokale entreprenører.
Det er i stor grad den samme innkjøpspolicyen som gjelder for Eiendomsselskapene, som betyr følgende:
Det gjøres en behovsvurdering
Leverandørens miljøprofil vurderes
Produktene kontrolleres
Ved kjøp av energiforbrukende utstyr så er energieffektivt utstyr å foretrekke
Innkjøp av så mye som mulig lokalt og kortreist
4. Aktsomhetsvurdering og konklusjon
En stor del av konsernet sitt innkjøp går gjennom Nores SA (ca 80% driftsselskapenes innkjøp). For de leverandøren som inngår der baserer vi oss på funnen i Factlines sin rapport for 2022:
94% av leverandørene har vedtatt etiske retningslinjer som er minst likeomfattende som kravene i FNs Global Compact og tilsvarende.
90% av leverandørene har system/rutiner for oppfølging av leverandørkjeden med hensyn til etiske krav.
Leverandørene kjøper inn varer fra 40 land, hvor følgende 5 land er på topp:
o Norge o Sverige o Tyskland o Danmark o ItaliaDet er gjort en vurdering av risiko i alle land, hvor alle landene på topp 5 kommer godt ut
53% av leverandørene har gjort spesifikke tiltak for å klargjøre virksomheten for den nye særnorske Åpenhetsloven
Rapporten fra Factlines avdekker ingen konkrete negative funn ved våre leverandører.
Andre leverandører:
For leverandører som ikke inngår i Nores sitt innkjøpssamarbeid har vi gjort en egen kartlegging, basert på følgende:
Innhentet informasjon fra hjemmesiden til leverandører
Sendt spørreskjema til leverandøren knyttet til åpenhetsloven
Dette er et arbeid som er pågående, hvor vi foreløpig har gjort en vesentlighetsvurdering og primært kartlagt de største leverandørene. Vi har også gjort plukket ut noen leverandører som ikke er vesentlig, men hvor risikovurdering tilsier at de bør med i utvalget. Dette betyr at rapporten som avlegges nå baseres seg på de leverandørene som pr nå er kartlagt.
Vi har ikke avdekket negative funn ved våre leverandører.
Konklusjon
Det er ikke avdekket negative funn ved noen av våre leverandører i 2023. Vi mener våre rutiner pr nå er gode, og vi har foreløpig ikke plan om å endre på disse.
Arbeidet med kartlegging av leverandører er et pågående arbeid og vil fortsette i årene som kommer.
For ytterligere informasjon eller henvendelser knyttet til åpenhetsloven, send mail til sjur.langslet@kleivstua.no